BosArt Recepten!

Jasper kookt Indisch

sambal goreng teloor

Niets is zo onmisbaar voor een kok als een goede koksmaat. Jasper kwam een paar jaar geleden voor het eerst met vrouw en kind naar BosArt. Gewoon omdat hij het leuk vond hielp hij af en toe mee in de keuken. En dat bleek een gouden match: sinds de zomer erna vergezelt hij Milja als vaste koksmaat in de BosArt keuken.

Het Indisch menu oogstte heel wat lof tijdens BosArt. Ook bij de Vlaamse kampgangers, die doorgaans minder vertrouwd zijn met deze keuken dan de Nederlanders. Er is een vlees- en vegetarisch recept. Lekker met rijst en gestoomde groenten (bijvoorbeeld sperziebonen, prei, taugé (sojascheuten), witte kool) of een simpele komkommersalade.

Milja schreef de recept tekst trouwens al voor het hele lockdown gebeuren… Op dit moment hunker ik naar zo’n drukke zaterdag die zij beschrijft, waarop je veel te veel dingen in een dag wilt proppen maar wél kunt eindigen met een gezellig etentje met een paar vrienden.

Rendang super easy

 • 500 gram riblappen of ander stoofvlees van rund
 • 1 zakje rendang kruidenpasta van de toko (Indische/Aziatische winkel)
 • 1 blik kokosmelk

Dit gerecht is een beetje sjoemelen met mijn principes dat je niet uit pakjes of zakjes kookt. Voor de luie variant van Rendang gebruik ik namelijk kruidenpasta van de toko. Er zijn in Nederland hele goede Indische kruidenpasta’s te koop, zonder zout. (in België ook trouwens, al moet je daar misschien wat beter zoeken naar een Aziatische winkel waar dat te koop is). Heerlijk om op een drukke zaterdag op het fornuis een pan kruidige stoof hebben staan pruttelen, en door te roeren tussen het heen en weer rijden naar de manege, de supermarkt en de borrel met vrienden in.  

Snij de riblappen in niet te kleine blokken, ca. 3X3 cm. Neem een zware koekenpan en maak hem heet met een scheutje olie. Gebruik geen anti-aanbakpan, die worden niet heet genoeg, waardoor het vlees niet goed schroeit.  Bak het vlees in kleine porties rondom bruin. Als je te veel vlees in de pan doet, laat het vocht los en gaat het koken in plaats van aanbraden. Doe de aangebraden stukjes vlees in een gietijzeren braadpan. Als je al het vlees hebt gebraden, giet dan een beetje water in de koekenpan, schraap de aanbaksels los van de bodem en doe bij het vlees. Voeg de kruidenpasta en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Doe een goed passende deksel op de pan. Zet het vuur heel laag en laat minimaal 3 uur heel zachtjes pruttelen. Als je een kacheltje hebt, kun je je pan ook daarop zetten, of zet het gerecht in de oven op 110 ºC. Roer het gerecht af en toe om. Het gerecht is klaar als het vlees botermals is en uit elkaar valt. Serveer met rijst en gestoomde groenten (bijvoorbeeld sperziebonen, prei, taugé, witte kool). 

Sambal Goreng Teloor (Eieren in kruidige kokossaus)

sambal goreng teloor
 • 4 eieren (of 8 voor de eierliefhebber…..)
 • teentje knoflook
 • 1 klein uitje 
 • 1/2 theelepel sambal oelek
 • stukje verse laos, of theelepel laos-poeder
 • theelepel javaanse suiker
 • salamblaadje (eventueel vervangen door laurier en een kneepje
 • 1 spriet sereh (citroengras), in grove stukken
 • 1/2 blok santen (kokoscreme, als je dat niet vindt kan je het vervangen door kokosmelk)
 • eetlepel tomatenpuree
 • olie om in te bakken

Kook de eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken en pel ze. Snij het uitje en de teen knoflook heel fijn, en fruit in een beetje olie. Voeg de sambal en tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de overige ingrediënten en een kopje water toe, en laat de santen smelten. Leg de eieren in de saus en laat 15-30 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, zonder dat het kookt. Vis de laos, salamblad en sereh er uit. 

Serveer met rijst en komkommersalade met sesamzaad. 

BosArt Recepten!

Sinds 2014 zorgt Milja tijdens BosArt voor het avondeten. Na een dag vol muziek, toneel, kunst, spelen, praten, is het tijd voor een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’. Een grote of uitgebreide keuken is er niet, daardoor kunnen alle gerechten in een spaarzaam ingerichte keuken gemaakt worden. Maar dat betekent niet dat we elke dag spaghetti met rooie saus of diepvriesspinazie hoeven eten. Dus, eindelijk dan: BosArt Recepten! 

Milja: “Eenvoudig maar lekker koken is niet moeilijk. Je hoeft geen doperwten te vullen of een enorme keukenuitrusting te hebben. Een sint jakobsschelp met saffraanschuim op zijn tijd is lekker, maar ook zonder exclusieve ingrediënten kun je een goede maaltijd te bereiden.

In deze recepten wil ik je laten zien hoe je eenvoudige, betaalbare ingrediënten tot hun recht laat komen door ze goed klaar te maken. Zo kan iedereen voor weinig geld heerlijk en gezond eten.” 

Hier zijn de hoeveelheden weergegeven voor een gezin met twee kinderen of drie volwassenen. Het zijn richtlijnen, je kunt het altijd aanpassen aan de gasten die je te eten krijgt.